Mona Nilsen gruppeleder Ap

Posisjonspartiene ønsker å opprettholde fire tilbud

Opprettholder tilbud

Posisjonspartiene ønsker å opprettholde fire tilbud, og kommer med en nytt forslag i saken om framtidig struktur på videregående opplæring i Nordland.

-Det har vært et stort engasjement denne saken. Det har vi tatt på alvor. Vi ønsker å beholde fire tilbud som var foreslått tatt ut i fylkesrådets innstilling, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Mona Nilsen. 

Kutt på 486 millioner

Nordland har fått kutt i inntektene i flere år. Det betyr at utgiftene i Nordland fylkeskommunes budsjett må ned 486 millioner frem mot 2023.

-Det er svært krevende. Budsjettene våre må gå i balanse. Nå skyver vi på investeringer for å få dette til å gå opp. Skulle vi unngått å skye på investeringene måtte rammebetingelsene til Nordland fylkeskommune vært endret kraftig, sier gruppeleder for SV, Christian Torset. 

Må skyve på investeringer

-Ungdommene er fremtiden. Vi har lett med lys og lykter, men har ikke funnet nye penger. Når vi nå prioriterer å bruke mer penger på skole, må vi skyve på flere investeringer, sier Kim André Haugan Schei, fungerende gruppeleder for Senterpartiet. 

-Vi vil bruke 20 millioner ekstra hvert år på utdanning. Da blir det 250 millioner mindre til vei, sier Schei, som forklarer at dette er midler til å betjene lån. Fylkeskommunen bruker om lag 8 millioner til å betjene et lån og avdrag på 100 millioner, forklarer Schei. 

Opprettholder fire fag

Partiene i posisjon har kommet frem til at fire fag kan opprettholdes ut over det fylkesrådet har foreslått.

Vi opprettholder idrettsfag på Fauske.Vi opprettholder TIP i Brønnøy.Kleiva skal bestå.Studiespesialisering skal gis i Steigen.   

-Vi håper at vi har med oss opposisjonen i fylkestinget både i forhold til alvoret i den økonomiske situasjonen, men også i å opprettholde tilbudene vi har presisert, sier Hilde Holand, gruppeleder for KrF i fylkestinget